Praktický návod, jak si vzít sick day a na co si dát pozor (2024)

Čerpat pracovní volno zdůvodu nemoci není vdnešní době nic neobvyklého. Nejenže si potřebujete odpočinout a zotavit se znemoci, ale také svojí nepřítomností chráníte své kolegy před čímkoli nakažlivým.

Sick days jsou firemním benefitem, který umožňuje vybrat si ročně několik dní volna, pokud se necítíte dobře, ale stačí vám jeden-dva dny na vyléčení nemoci a nepotřebujete navštěvovat lékaře či nastoupit na nemocenskou. Firmy tento benefit svým zaměstnancům nabízejí čím dál častěji. Jak ale o vaší nepřítomnosti informovat svého nadřízeného a kolegy?

Vprvé řadě je potřeba zjistit, zda váš zaměstnavatel vůbec možnost využít sick days nabízí. Různá zaměstnání nebo průmyslová odvětví mají různé protokoly pro bezpečnost práce, zejména pokud se jedná o práci na směny nebo vytížené období sklienty. Vaše práce tedy musí být pokrytá a zajištěna někým jiným. Ujistěte se proto, že jste se seznámili se zásadami nemocenské dovolené u vaší společnosti, včetně toho, jak to ovlivňuje vaši mzdu, zda musíte nebo nemusíte nashromáždit určitý počet hodin, než začnete nemocenskou, a co se od vás očekává, že budete během pracovní neschopnosti vykonávat. Pokud vaše firma nabízí benefit ve formě sick days, ujistěte se, že máte dostatečný počet volných dní, které můžete využít pro svoji rekonvalescenci.

Vždy nejprve komunikujte svaším nadřízeným nebo manažerem a co nejdříve ho informujte o vašem problému a využití sick day. Pokud je pro vás přijatelnější písemná forma komunikace nebo chcete informovat více lidí najednou, připravte si e-mail, který bude obsahovat tyto klíčové informace:

1. Váš aktuální stav a jak dlouho očekáváte, že budete mimo kancelář

Vždy je užitečné mít potvrzení od lékaře, ale vysoká teplota nebo pocit nevolnosti způsobem, který může být nakažlivý nebo vám brání v produktivitě, jsou dobrými důvody, proč si vzít den volna. Měli byste také uvést, jak dlouho očekáváte, že budete mimo dosah. Pokud jste navštívili lékaře, může vám doporučit, jak dlouho budete potřebovat na zotavení. Takovou informaci pak sdělte i kolegům a nadřízenému.

Zde je příklad, jak můžete uvést svůj e-mail:

Vážený pane Dvořáku,

píšu Vám, abych Vám oznámil, že jsem včera v noci dostal horečku. Doufal jsem, že se to do dnešního rána zlepší, ale teplotu mám stále zvýšenou. Očekávám, že se během dne vrátí vše do normálu a zítra se vrátím do kanceláře.

2. Zda budete nebo nebudete aktivně pracovat z domova

Pracoviště a jednotliví manažeři mohou mít různé zásady a očekávání ohledně toho, co byste měli dělat, když si vezmete den volna zdůvodu nemoci. Zatímco někteří zaměstnavatelé vás mohou povzbuzovat k práci z domova, jiní vám doporučí, abyste si odpočinuli a zůstali celý den offline.

Pokud si nejste jisti a jste toho schopni, nabídněte práci z domova, pokud vám manažer neřekne jinak. Pokud nemůžete pracovat, neciťte se provinile, že jste si vzali den volna. Tímto způsobem se můžete soustředit na to, abyste byli zdraví a mohli se vrátit co nejdříve do práce.

E-mail tedy může pokračovat následovně:

Dnes zůstanu raději doma, abych se ujistil, že vkanceláři nikoho nenakazím. Budu samozřejmě on-line a pracovat na svých úkolech, ale pro jistotu jsem se zeptal Petra, zda by mohl být zálohou, kdyby bylo potřeba vyřídit něco akutního.

3. S jakou prací budete potřebovat pomoc

Pokud máte v daný den důležitý deadline, schůzku nebo prezentaci, ve spolupráci se svým manažerem zajistěte, aby bylo vše přeplánováno nebo aby byla práce přerozdělena, aby se mohla posouvat dál i ve vaší nepřítomnosti. Poskytněte co nejvíce kontextu a podrobných pokynů.

Příklad:

Dnes v 15:00 mám naplánováno školení zaměstnanců. Zeptal jsem se našich ostatních školitelů, zda je v tuto chvíli k dispozici někdo jiný. Pokud to nebude nikomu vyhovovat, domluvím se skoordinátorkou, zda to můžeme přeplánovat na příští týden.

4. Kolega, který vám může pomoci s vaší práci

Pokud je to možné, je užitečné najít si kolegu, který vás v případě nouze podpoří a zastoupí za vás. Někdy manažer sám situaci zhodnotí a práci předá někomu jinému, ale určitě ocení vaši proaktivitu a zájem o okamžité řešení.

Příklad:

Informoval jsem Petra o svém současném pracovním vytížení a požádal jsem ho, aby mi pomohl, kdyby se objevilo něco, co bude potřeba vyřídit osobně vkanceláři. Předpokládám, že nás nečeká nic urgentního, ale pro jistotu jsme se domluvili.

Pokud vám to síly a zdraví dovolí, můžete dát prostor pro návrhy nebo zaměření se na konkrétní úkoly.

Například:

Dejte mi prosím vědět, pokud bude potřeba vyřídit nebo zpracovat něco dalšího. Budu moc rád, když den v mé nepřítomnosti proběhne co nejplynuleji.

Jak napsat zprávu o nepřítomnosti

Kromě psaní e-mailu pro svého nadřízeného a kolegy je také užitečné nastavit si automatickou odpověď v nepřítomnosti na váš e-mail a potenciálně na jakékoli pracovní telefonní číslo v hlasové schránce. Tato zpráva se tak dostane ke každému, kdo vám pošle e-mail nebo vám zavolá. Bude tedy počítat stím, že vše vyřídíte, až se opět vrátíte do pracovního režimu. Pokud jste vkontaktu s klienty, můžete jen uvést, že jste mimo kancelář.

Příklad:

Dobrý den,

děkuji Vám za email. Aktuálně jsem mimo kancelář. Vaši žádost vyřídím co nejdříve po svém návratu. V případě nouze se prosím obraťte na manažera pobočky, pana Davida Dvořáka, email ddvorak@mojespolecnost.cz

Ve čtvrtek 16. prosince se vrátím do kanceláře vběžné pracovní době.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den.

Martin Svoboda

Jak se proplácí sick day?

Jelikož se při využití sick day nejedná o dočasnou pracovní neschopnost, kterou vám potvrdil lékař, zaměstnavatel vás nemůže kontrolovat a nijak by se to nemělo dotknout vašeho platu. Obzvlášť, pokud i v tento den pracujete z domu. Přesto by v případě zjištění zneužití tohoto zdravotního volna mohlo dojít podle předem nastavených pravidel k neposkytnutí nebo snížení náhrady mzdy.

Tento benefit bývá většinou nastavený tak, že zaměstnanec dostává plnou výši platu. Případné určení výše kompenzace, kterou během této doby zaměstnanec pobírá, je ovšem na individuálním rozhodnutí zaměstnavatele a mělo by být zakotveno v pracovní smlouvě nebo vnitřních předpisech firmy. Absence zaměstnance je pro firmu při čerpání sick day zdaleka jednodušší, jelikož při návštěvě lékaře obvykle zůstane mimo práci déle. Zaměstnavatel by měl ale myslet na to, zda při regulování kompenzace neutrpí atraktivita tohoto poskytovaného benefitu.

Sick day ve zkušební době

Vše záleží na domluvě s vaším zaměstnavatelem. Pokud se necítíte dobře a jedná se o váš první měsíc v nové práci, vše upřímně komunikujte se svým nadřízeným. Když onemocníte na více dní, zkušební doba se vám prodlouží o neodpracovaný čas. V prvních 14 dnech nemoci během zkušební doby vám zaměstnavatel ani nemůže zrušit pracovní poměr.

Ve chvíli, kdy si berete sick day, je velmi důležité pamatovat na to, abyste zavčas informovali všechny zainteresované osoby o své nepřítomnosti. Ať už se jedná o nadřízeného, kolegy nebo klienty, měli by být srozuměni stím, že vás například nezastihnou vkanceláři a jak případně postupovat, pokud bude potřeba něco vyřídit. Pokud budete s těmito informacemi proaktivní, ukážete svým kolegům, že jste zodpovědní, a navíc vám to pomůže v návratu do práce beze stresu.

Praktický návod, jak si vzít sick day a na co si dát pozor (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 5616

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.