Smoothie bowls: de 8 voordelen en 5 lekkere recepten! (2024)

XFacebookLinkedInPinterest

Houd jij van gezond eten? Dan is de smoothie bowl echt wat voor jou!

De laatste jaren is dit een echte trend geworden. Hij is veelzijdig, gemakkelijk te maken, gezond en je kunt hem eten als ontbijt, lunch of tussendoortje. Lepel een heerlijke smoothie bowl op na het wakker worden of neem hem mee naar je werk.

Je kunt al je creativiteit kwijt in het maken van een smoothie bowl. Het is niet alleen lekker, maar ook leuk om er een te maken.

Wil jij deze hippe trend ook volgen, dan vind je in dit artikel alles over hoe je er eentje maakt en ook enkele lekkere smoothie bowl recepten.

Dit vind je in dit artikel:

  1. Wat is een smoothie bowl?
  2. Hoe maak je een smoothie bowl?
  3. 8 Voordelen van een smoothie bowl
  4. 5 Lekkere smoothie bowl recepten

Wat is een smoothie bowl?

Smoothie bowls: de 8 voordelen en 5 lekkere recepten! (1)PinMaakte jij al regelmatig een gewone smoothie? Dan is de stap naar de smoothie bowl niet heel groot, want in feite is dit een wat dikkere smoothie die je uit een kom kunt eten. Een gewone smoothie is redelijk vloeibaar, zodat je deze makkelijk kunt drinken. De smoothie bowl is steviger en je kunt hem afmaken met lekkere en gezonde toppings.

De smoothie bowl is dus net zo gezond als een gewone smoothie. Je verwerkt er groente, fruit, melk, yoghurt of water in. Maar het fijne is dat je er nog extra ingrediënten aan kunt toevoegen. Boven op je smoothie bowl leg je stukjes vers fruit, noten, zaden en pitten of muesli. Daardoor heb je de mogelijkheid om de smoothie prachtig te versieren.

Het is de kunst om van je smoothie bowl een klein kunstwerkje te maken: met lijnen, patronen, kleuren en smaken. Zo geniet je niet alleen van lekker eten, maar geef je jezelf ook eigenlijk een klein cadeautje.

Vaak wordt er bevroren fruit gebruikt voor de smoothie bowl. Het is geen verplichting, want vers fruit werkt net zo goed. Het eten van smoothie bowls wordt vaak in de zomer gedaan, wanneer diepvriesfruit natuurlijk lekker is en in de zomerwarmte wat verfrissing kan geven. Je ​bowl lijkt dan wat meer op een sorbet of sundae ijsje.

De smoothie bowl lijkt dus behoorlijk op een gewone smoothie. Maar door de dikte en de extra ingrediënten is deze heel geschikt om te gebruiken als volledige maaltijd. Wat betreft de voordelen voor je gezondheid, is het effect hetzelfde.

Hoe maak je een smoothie bowl?

Een smoothie bowl maken is heel simpel. Je maakt eerst de basis en zorgt daarna voor de toppings:

De basis

Je maakt in principe een normale smoothie. Je gebruikt groenten of fruit (hierin kun je net zo variëren als je gewend was). In plaats van water gebruik je yoghurt, kwark en/of havermout. Vaak wordt bevroren banaan toegevoegd, wat ook helpt de smoothie dikker te maken.

Je maakt je smoothie bowl net als een gewone smoothie in een slowjuicer of met een blender of keukenmachine. Zorg dat je een mooie egale en stevige smoothie krijgt en giet deze daarna over in een kom.

Test wel eerst even of je de dikte goed vindt. Je moet je smoothie met een lepel kunnen eten. Heb je te veel sappig fruit gebruikt of teveel melk toegevoegd, dan druipt de smoothie van je lepel af en dat eet niet lekker. Het is niet de bedoeling om hem als een soort soep te eten. Is je smoothie te dun, voeg dan extra yoghurt toe of nog een stuk groente of fruit dat het vocht bindt.

De toppings

Je smoothie bowl is niet af zonder een mooie laag met toppings. Deze moeten qua smaak natuurlijk passen bij de groente en het fruit dat je gebruikt hebt, maar het is de uitdaging er ook voor te zorgen dat de kleuren bij elkaar passen. Werk met smaak, kleur en vorm.

Je kunt hier al je creativiteit in kwijt. Je kunt kleuren juist laten contrasteren. Denk aan een bosbessen smoothie waar je stukjes gele mango op legt. Of een spinazie smoothie waar je knalrode aardbeiden overheen verspreidt. Maar ook kleuren die juist harmoniëren zijn mooi, een spinazie smoothie met kiwi bijvoorbeeld.

Leg het fruit, de noten of de zaden in rechte lijnen, of juist in cirkels. Maak er iets kunstzinnigs van door alles in hoopjes naast elkaar te leggen of bedek een helft van je smoothie en laat de andere leeg.

De ronde vormen van het fruit, de strakke lijnen die je met zaden of kokosvlokken kunt maken, het zorgt voor een prachtig uiterlijk van je smoothie bowl.​

  • Fruit: Je kunt stukjes vers fruit gebruiken, dat ook al in de smoothie zit, maar je kunt juist ook ander fruit gebruiken. Stukjes appel, peer of banaan, hele bosbessen of aardbeien.
  • Noten: Verspreid hele noten over je smoothie en leef je uit in mooie patronen. Kies voor cashewnoten, walnoten, hazelnoten of amandelen
  • Zaden en pitten: Je bent helemaal vrij om te kiezen uit alle zaden en pitten: zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad of chiazaad.
  • Granola of zelfgemaakte muesli: Maak zelf een granola of muesli en beleg je smoothie ermee.
  • Lekkere smaakmakers: Maak je smoothie bowl af met lekkere en gezonde extraatjes. Denk aan specerijen als kaneel of vanille. Strooi er cacaonibs overheen, kokos of ahornsiroop.

8 Voordelen van een smoothie bowl

Smoothie bowls: de 8 voordelen en 5 lekkere recepten! (2)PinWaarom zou je een smoothie bowl gaan maken? Naast dat het gewoon leuk is om te doen, heeft het eten van een smoothie bowl de volgende voordelen:

1. Boost voor je gezondheid

Net als een gewone smoothie bevat een smoothie bowl ontzettend veel gezonde voedingsstoffen: vitamines, antioxidanten, vezels en mineralen. Als je regelmatig een ​bowl eet, geef je je lichaam een steuntje in de rug. Je krijgt meer energie, loopt minder kans om ziek te worden en houdt je cellen en organen gezond.

2. Een volledige maaltijd

Een smoothie bowl is snel gemaakt, maar is door de vele verschillende ingrediënten een echte volledige maaltijd. Als je zorgt voor een variatie en bijvoorbeeld groente, fruit, noten en zuivel in je smoothie bowl verwerkt, krijg je gezonde vetten, eiwitten en vezels binnen. Je zit dan goed vol en eet gezond.

3. Langzaam eten

Een van de mogelijke nadelen van een gewone smoothie, is dat mensen deze gemakkelijk te snel opdrinken. Het gaat zo gemakkelijk naar binnen en je hoeft niet te kauwen. Daardoor kan een smoothie zwaar te verteren zijn en kun je wat last van je darmen krijgen.

Bij een smoothie bowl gebeurt dat niet zo snel. Je eet van een lepel, dus dat stimuleert al rustiger eten (je kunt niet sneller dan lepel voor lepel eten). Doordat de massa dikker is, ben je ook meer geneigd deze even in je mond te houden. Hierdoor wordt de smoothie beter vermengd met speeksel, wat goed helpt bij de spijsvertering. Je krijgt dus geen last van je maag en alle voedingsstoffen worden goed opgenomen.

4. Licht verteerbaar

Het pureren van groente en fruit en het feit dat er (meestal) alleen vegetarische ingrediënten in verwerkt worden, maakt dat smoothies licht verteerbaar zijn. Hierdoor passen ze ook goed binnen een vegetarisch dieet. De maag en darmen kunnen alle voedingsstoffen gemakkelijk opnemen, waardoor een smoothie heel voedend is.

5. Creatief met eten

Het is leuk om creatief met de ingrediënten van je maaltijd bezig te zijn. Het daagt uit om er iets moois van te maken en je kunt er al je creativiteit op loslaten. Dit zorgt dit voor ontspanning en tevredenheid en dat bevordert de spijsvertering weer. Het is eigenlijk een vorm van mindfulness.

6. Meer mogelijkheden dan met een gewone smoothie

Het combineren van groente en fruit is bij een gewone groene smoothie al leuk om te doen en zorgt voor een gezonde maaltijd. Maar bij een smoothie bowl heb je nog meer mogelijkheden. Je bent niet beperkt tot alleen groente, fruit en noten. Je kunt meer combinaties maken en kunt de ingrediënten zowel in stukken toevoegen of in de smoothie zelf verwerken. Daardoor heb je veel vrijheid in hoe je de smoothie klaarmaakt.

7. Je eet meer groente en fruit

Een smoothie bowl kost weinig tijd, is gemakkelijk om te maken en geeft je dus op een eenvoudige (en lekkere manier) de kans om meer groente en fruit te eten. Dat is belangrijk voor je gezondheid, zo krijg je in een keer veel meer vitamines en mineralen binnen.

8. Snel gemaakt

Net als veel anderen heb je waarschijnlijk weinig tijd om in je maaltijden te steken. Het voordeel van de smoothie bowl is, dat deze snel klaar is. Je hoeft alleen groenten en fruit in wat grove stukken te snijden, met wat yoghurt of kwark in ​een goede blender te doen en klaar. Als je niet al te veel tijd uittrekt om je toppings er creatief op te leggen, kost het maken van een smoothie bowl niet meer dan een paar minuten.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

5 Lekkere smoothie bowl recepten

Hieronder vind je mijn 5 favoriete smoothie bowl recepten:

1

personen

10

min

Smoothie bowl

Spinazie ananas smoothie bowl

Ingrediënten

  • 1 grote hand spinazie
  • ​1 banaan (vers of bevroren)
  • 150 gram ananas
  • 1 sinaasappel
  • 150 ml yoghurt
  • Tips voor de topping: kokossnippers, vers fruit in stukjes of plakjes, granola, noten of hennepzaad

Bereiding

  1. Doe de groente, het fruit en de yoghurt in de blender en maak er een egale smoothie van.
  2. Versier met de toppings.

1

personen

10

min

Smoothie bowl

Aardbeien smoothie bowl

Ingrediënten

  • 100 gram aardbeien
  • ​Een grote schep kwark
  • ​Scheutje ahornsiroop
  • ​Vanille aroma
  • Kies je toppings: verse aardbeien, blauwe bessen, pompoenpitten, cornflakes, chiazaad, kokosvlokken

Bereiding

  1. ​Pureer in een blender bovenstaande ingrediënten en giet de smoothie over in een kom.
  2. Daarna kun je gaan versieren met de toppings.

1

personen

10

min

Smoothie bowl

Groene smoothie bowl

Ingrediënten

  • 1 (bevroren) banaan
  • ​½ avocado
  • ​1 grote hand spinazie
  • 1 kiwi
  • 150 ml yoghurt
  • Kies je favoriete toppings: stukjes ​mango, kiwi of banaan, hennepzaad, amandelschaafsel, walnoten, gojibessen of incabessen

Bereiding

  1. Maak een romige smoothie van de yoghurt, de banaan, de halve avocado, de spinazie en de kiwi.
  2. Maak je smoothie af met de toppings.

1

personen

10

min

Smoothie bowl

Blauwe bessen bowl

Ingrediënten

  • 100 gram blauwe bessen
  • 50 gram havermout
  • 4 eetlepels kwark
  • Wat water als je smoothie te dik vindt
  • Kies uit de volgende toppings: chiazaad, blauwe bessen, frambozen of bramen , kokosschaafsel, stukjes banaan, cacaonibs, walnoten

Bereiding

  1. Meng de ingrediënten in je blender of keukenmachine.
  2. Versier de smoothie bowl met de toppings.

1

personen

10

min

Smoothie bowl

Frambozen smoothie bowl

Ingrediënten

  • 100 gram frambozen
  • ​3 eetlepels yoghurt
  • ​1 theelepel vanille aroma
  • 100 ml sinaasappelsap (vers)
  • Kies je toppings: chiazaad, ​granaatappelpitten, ​6 partjes mandarijn

Bereiding

  1. ​Maak een smoothie van de frambozen, de yoghurt, het vanille aroma en het sinaasappelsap.
  2. Versier je smoothie met onderstaande toppings.
Smoothie bowls: de 8 voordelen en 5 lekkere recepten! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 5647

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.