Stappenplan registratie aanvragen (2024)

Hieronder vindt u informatie en acties die noodzakelijk zijn voor het aanvragen van een BIG-registratie met een Nederlands beroepsdiploma. De behandeling van de aanvraag duurt in veel gevallen minder dan 3 weken.

Heeft u uw diploma 5 jaar of langer geleden behaald, dan verloopt de procedure iets anders. Lees verder onder 'Diploma ouder dan 5 jaar'.

BIG-registratie

  1. Het aanvraagproces in 10 stappen
    1. 1.Controleer de voorwaarden
      Stappenplan registratie aanvragen (2)

      Voor registratie in het BIG-register moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

      • U heeft een geldig beroepsdiploma voor het beroep waarvoor u zich wilt registeren;
      • U mag uw beroep zonder beperkingen uitoefenen;
      • U staat niet onder toezicht (curatele) vanwege een lichamelijke of geestelijke kwestie.
      • U beheerst de Nederlandse taal
    2. 2.Bereid de aanvraag voor
      Stappenplan registratie aanvragen (4)

      Voor een snelle afhandeling is een goede voorbereiding het halve werk.Vooreen BIG-registratie is altijd een geldig beroepsdiploma nodig. Afhankelijk van uw situatie kunnen er daarnaast nog aanvullende documenten nodig zijn. Onder ‘voorbereiden aanvraag’ kunt u onder andere lezen in welke situaties u welke aanvullende documenten moet aanleveren.

      Heeft u nog geen DigiD, vraag deze danaan via DigiD. De aanvraag neemt enkele werkdagen in beslag. Iedereen met een Burgerservicenummer (BSN), kan DigiD aanvragen.

    3. 3.Log in op ‘Mijn BIG-register’ met DigiD
      Stappenplan registratie aanvragen (6)

      U logt in op het online aanvraagformulier met uw DigiD. Bij de eerste keer inloggen wordt er ook gelijk een persoonlijk online dossier voor u aangemaakt.Heeft u nog geen DigiD, vraag deze danaan via DigiD . Iedereen die een Burgerservicenummer (BSN) heeft, kan DigiD aanvragen.Door in te loggen met DigiD wordener ook gelijk gegevens uit Mijn diploma’s van DUO en de BRP opgehaald.

      Heeft u (nog) geen BSN, omdat u bijvoorbeeld (nog) in het buitenland woont?Dan kunt u inloggen met een BIG-login.Deze kunt u op dezesiteaanvragen.

    4. 4.Vul het aanvraagformulier op 'Mijn BIG-register' in
      Stappenplan registratie aanvragen (8)

      U vult alle vragen in het online aanvraagformulier in. Het invullen kost u ongeveer vijf minuten.

      Uw diploma selecteren

      Is uw diploma opgenomen in Mijn diploma’s van DUO en bent u ingelogd met DigiD, dan kunt u direct uw diploma selecteren in het aanvraagformulier. U hoeft dan geen gewaarmerkte kopie van het diploma per post op te sturen. Kunt u uw diploma niet selecteren? Dan staat deze (nog) niet in Mijn diploma’s. U krijgt dan een melding in het aanvraagformulier met een toelichting wat uw mogelijkheden zijn.

      Aan het eind van de aanvraag ontvangt u een bevestiging met een afschrift van uw ingevulde formulier.

    5. 5.Betaal uw aanvraag
      Stappenplan registratie aanvragen (10)

      De kosten zijn €85,-. Aan het eind van uw aanvraag kunt u direct betalen met iDeal.U kunt het bedrag ook later zelf overmaken.

      Belangrijk! Uw aanvraag wordt pas in behandeling genomen op het moment dat de betaling binnen is.

    6. 6.Maak uw aanvraag compleet
      Stappenplan registratie aanvragen (12)

      Aan het eind van de aanvraag wordt vermeld of er in uw situatie nog (aanvullende) documenten nodig zijn. Sommige documenten mag u uploaden via de uploadtool in 'Mijn BIG-register'. In de toelichting ‘Aanleveren van documenten’ziet u voor welke documenten dit mogelijk is.

      • Ingelogd met DigiD?
        Het afschrift van het formulier hoeft u niet op te sturen. U levert alleen de eventueel vereiste aanvullende documenten aan.
      • Ingelogd met BIG-login:
        Print het afschrift van het formulier dat u bij de bevestiging ontvangt. Onderteken het en stuur het ondertekende afschrift met de vereiste documenten per postop.

      Ontbreken er toch documenten bij uw aanvraag, dan krijgt u hiervan bericht.

    7. 7.Volg uw aanvraag in 'Mijn BIG-register'
      Stappenplan registratie aanvragen (14)

      Hier vindt u uw digitale dossier. Zodra uw stukken zijn aangekomen en verwerkt, zijndeze hier zichtbaar. U vindt in 'Mijn-BIG-register' ook een kopie van alle correspondentie die u van ons per mail en/of per post heeft ontvangen.Ook kunt u hier de status van uw aanvraag zien.

    8. 8.Ontvangst besluit
      Stappenplan registratie aanvragen (16)

      Wanneer uw aanvraag, inclusief de eventueel vereiste extradocumenten en de betaling, binnen is, wordt deze beoordeeld. In de meeste gevallen ontvangt u binnen drie weken bericht. Soms is de doorlooptijd langer. Na de beoordeling ontvangt u een besluit.

    9. 9.In het BIG-register
      Stappenplan registratie aanvragen (18)

      Is uw aanvraag goedgekeurd en heeft u het positieve besluit ontvangen, dan bent u BIG-geregistreerd. Uw naam, beroep en eventueel specialisme maken wij openbaar via de website van het BIG-register en zijn door iedereen daar op te zoeken.

      Zorg ervoor dat uw BIG-nummer goed vindbaar en zichtbaar is voor zorggebruikers. Zo weten zij altijd dat ze met een bevoegde zorgverlener te maken hebben.

      Op deze website vindt u meer informatie over onder andere de rechten en plichten van een BIG-registratie, vermelding van uw specialisatie bij uw registratie en over de vijfjaarlijkse verplichte herregistratie.

    10. 10.Bezwaar en beroep (wanneer van toepassing)
      Stappenplan registratie aanvragen (20)

      Is uw aanvraag afgewezen, dan ontvang u een negatief besluit. Bent u het hier niet mee eens, dan kunt u hier bezwaar tegen maken. Hoe u dit kunt doen, leest u in het besluit en op de pagina Bezwaar en beroep.

Alles gelezen en de eventueel benodigde documenten in huis?

Start uw registratie

Stappenplan registratie aanvragen (2024)

FAQs

Hoe lang duurt aanvraag herregistratie Big? ›

Het afhandelen van een aanvraag bestaat uit het verwerken, controleren en beoordelen van de aanvraag en eventuele bewijsstukken. De afhandeling mag volgens de wet maximaal 8 weken duren.

Hoe kan ik een BIG-registratie krijgen? ›

BIG-registratie
  1. Controleer de voorwaarden. ...
  2. Bereid de aanvraag voor. ...
  3. Log in op 'Mijn BIG-register' met DigiD. ...
  4. Vul het aanvraagformulier op 'Mijn BIG-register' in. ...
  5. Betaal uw aanvraag. ...
  6. Maak uw aanvraag compleet. ...
  7. Volg uw aanvraag in 'Mijn BIG-register' ...
  8. Ontvangst besluit.

Wat moet je aanleveren voor Big herregistratie? ›

Voor uw BIG-registratie heeft u een officiële kopie van een geldig diploma nodig. Afhankelijk van uw situatie kunnen er daarnaast aanvullende documenten nodig zijn. Zorg dat u alles compleet heeft voordat u aan de online registratie begint, dat scheelt tijd.

Wat zijn de eisen voor een BIG-registratie? ›

Voorwaarden voor een BIG-registratie

U heeft een erkend diploma voor een van de artikel 3 of 36a-beroepen; Met een Erkenning van beroepskwalificaties voor een van deze beroepen voldoet u aan deze eis. U beheerst de Nederlandse taal; U moet hiervoor een Bewijs van Nederlandse taalvaardigheid aanleveren.

Waarom duurt BIG-registratie zo lang? ›

De afhandeling kan langer duren als uw aanvraag incompleet of onjuist is. Let er dus op dat u uw aanvraag volledig instuurt. Voor een aanvraag met een buitenlands diploma, een verklaring van vakbekwaamheid of erkenning van beroepskwalificaties gelden soms andere doorlooptijden.

Kun je werken zonder BIG-registratie? ›

Zonder BIG-registratie bent u niet bevoegd om zelfstandig uw beroep uit te oefenen in Nederland. De bevoegde zorgverlener bij wie u werkt kan u alle werkzaamheden laten verrichten die bij uw beroep horen. Hij of zij is daarvoor verantwoordelijk en hij of zij moet ook nagaan of u dat kunt.

Hoeveel uur moet je werken om BIG geregistreerd te blijven? ›

U kunt zich als verpleegkundige herregisteren als u voldoet aan de werkervaringseis (ook wel urennorm). Hiervoor moet u in 5 jaar 2.080 uur als verpleegkundige hebben gewerkt. Dit is ongeveer 8 uur per week. De werkzaamheden moeten aan bepaalde eisen voldoen.

Wie betaalt BIG herregistratie? ›

Een werkgever moet per zorgverlener de € 85 die de zorgverlener betaalt voor herregistratie terugbetalen en moet individuele werkgeversverklaringen als bewijs van relevante werkervaring opstellen. Vooral in grotere organisaties kan dit behoorlijke arbeidsintensief zijn.

Hoe duur is herregistratie BIG? ›

Herregistratie kost €85,-. Hiervan is €65,- voor de afhandeling van uw aanvraag en €20,- voor de registratieperiode van 5 jaar. De kosten zijn vastgelegd in de wet. Zonder betaling nemen wij de aanvraag niet in behandeling.

Wat als je niet BIG geregistreerd bent? ›

Zonder BIG-registratie mag je nog niet zelfstandig werken als arts. Je mag wel werken onder supervisie (begeleiding en verantwoordelijkheid) van een BIG-geregistreerde arts. Zonder BIG-registratie mag je nog niet zelfstandig werken als arts.

Welke beroepen staan in het BIG-register? ›

Welke beroepen staan in het BIG-register? In de Wet BIG (artikel 3) worden 11 beroepsgroepen genoemd: apotheker, arts, fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, klinisch technoloog, orthopedagoog-generalist, physician assistant, psychotherapeut, tandarts, verloskundige en verpleegkundige.

Hoe lang is de BIG-registratie geldig? ›

Een BIG-registratie is 5 jaar geldig. U moet elke 5 jaar door middel van herregistratie aantonen dat u aan de gestelde eisen voldoet. U ontvangt hiervoor een oproep van het BIG-register.

Hoe lang wachten op BIG-registratie? ›

Na betaling nemen wij uw aanvraag in behandeling en start de beslistermijn van 8 weken.

Hoe lang duurt het voordat je ingeschreven staat? ›

Meestal kan de gemeente uw inschrijving binnen 4 weken verwerken.

Wat kost een herregistratie BIG? ›

Kosten herregistratie

Herregistratie kost €85,-. Hiervan is €65,- voor de afhandeling van uw aanvraag en €20,- voor de registratieperiode van 5 jaar. De kosten zijn vastgelegd in de wet. Zonder betaling nemen wij de aanvraag niet in behandeling.

Hoeveel uren voor herregistratie BIG arts? ›

U kunt zich als arts herregisteren als u voldoet aan de werkervaringseis (ook wel urennorm). Hiervoor moet u in 5 jaar 2.080 uur als arts hebben gewerkt.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 5669

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.