Collegegeld en Financiën (2024)

Betalen via een digitale (incasso)machtiging is alleen mogelijk als je betaalt vanaf een betaalrekening (geen spaarrekening) van een bank in een SEPA-land en wanneer je geen extra services van TU Delft nodig hebt.

Extra services houdt in dat je:

  • Hulp nodig hebt met je visum/verblijfsdocument en/of
  • Gebruik maakt van huisvesting via TU Delft. Deze service is alleen van toepassing op internationale studenten die niet woonachtig zijn in Nederland.

In Studielink vul je je betaalgegevens in. Als je wordt omgeleid naar de betaalomgeving van je bank dan ondersteunt je bank de digitale incassomachtiging. Zo niet, dan kun je je bankrekeningnummer invoeren.

Betaalt iemand anders voor jou, dan kun je dit via Studielink aangeven.

Wijzigen van je betaalgegevens
Wijzigen van rekeningnummer
Je kunt je rekeningnummer zelf wijzigen in Studielink. Indien dit niet mogelijk is, kun je aan de hand van dit formulier de wijziging doorgeven via contactcentre-esa@tudelft.nl. Doe dit voor de 15e van de maand, zodat het verwerkt is voor de eerstvolgende incassodatum.

Wijzigen van betaalwijze
Indien je de betaalwijze wilt wijzigen, kun je aan de hand van ditformulierde wijziging doorgeven viacontactcentre-esa@tudelft.nl. Let op! Na 31 oktober is het niet meer mogelijk deze nog aan te passen.

Betaling in termijnen: 9 termijnen
Via de digitale (incasso)machtiging kun je het collegegeld betalen in 9 termijnen (zie hieronder de incassodata).
Bij de eerste inning worden eenmalig administratiekosten à € 24 in rekening gebracht, deze kosten zijn non-refundable na de eerste inning.
Let op! Bij het afgeven van de digitale (incasso)machtiging, na de eerste inning het aantal termijnen afneemt.

Incassodata: Als je in één keer betaalt, wordt het volledige bedrag op de eerste datum afgeschreven.

Academisch jaar2023/2024 Academisch jaar2024/2025

22 september 2023

24 september 2024

24 oktober 2023

24 oktober 2024

24 november 2023

22 november 2024

21 december 2023

20 december 2024

24 januari 2024 24 januari 2025
23februari 2024 24 februari 2025
22maart 2024 24 maart 2025
24april 2024 24april 2025
24 mei 2024 23 mei 2025

Problemen met je betaling
Is het niet mogelijk te innen, dan stuurt de TU Delft je een betalingsherinnering. Zie voor meer informatieRegeling inschrijving en Collegegeld.

Raadpleeg de TU DelftVoorwaarden en Aansprakelijkheidvoordat je de digitale machtiging in Studielink bevestigt.

Jij (of iemand anders) kan het volledig verschuldigde bedrag in één keer overmaken.TU Delft moet het bedrag uiterlijk 31 augustus hebben ontvangen.Dit is 1 juli voor studenten die gebruik maken van services van TU Delft. Let op: Bij betaling vanaf een niet Nederlands rekeningnummer kunnen er bankkosten gerekend worden. Zorg dat je voldoende overmaakt.

Het totaal verschuldigde bedrag (plus eventuele bankkosten) maak je over naar het rekeningnummer van TU Delft.
IBAN: NL87 ABNA 0539856568
BIC: ABNANL2A
Ten name van: Technische Universiteit Delft
Onder vermelding van: studentnummer / achternaam

Let op:Mochten wij van studenten een betaling via bankoverschrijvingen ontvangen dat gebaseerd is op het Wettelijke EU tarief dan zal de student door ons worden benaderd met het verzoek om een verklaring “Goedkeuring van betaling” in te vullen en dit naar ons retour te sturen.
Deze verklaring hebben wij nodig om de betaling en de inschrijving aan de TU Delft te verwerken.

Bij een Gezamenlijke opleiding, tweede inschrijving / Bewijs Betaald Collegegeld of als je een uitwisselingsstudent bent.

In een aantal situaties ben je vrijgesteld van betaling van collegegeld:

1.Gezamenlijke opleiding
Voor bachelor- en masteropleidingenmoet je alsstudentjebij alle samenwerkende universiteiten aanmelden via Studielink.Je betaalt collegegeld bij één van de deelnemende instellingen.

  • BScNanobiology: betaal collegegeld bij TU Delft
  • BScClinicalTechnology:betaal collegegeld bij TU Delft
  • BSc Life Science and Technology: betaal collegegeld bij TU Delft
  • BScMolecularSciences & Technology: betaal collegegeld bijUniversiteitLeiden
  • MSc IndustrialEcology: betaal collegegeld bijUniversiteitLeiden
  • Studenten van de 4TU opleidingen (TU Eindhoven, Universiteit Twente, Wageningen University & Research of TU Delft) worden na inschrijving bij één van de instellingen automatisch ook bij de andere instellingen geregistreerd.

Voor bovengenoemde opleidingen vindt er een automatische uitwisseling plaats van de betaling.Je betaalt collegegeld bij één van de andere instellingen en je hoeft zelf geen BewijsBetaaldCollegegeldbij de TU Delftin te leveren.

Uitzondering
Volg je de opleiding Cyber Security dan dien je destappenvan een bijvakstudent te volgen.

2.Tweede inschrijving

Heb je al een inschrijving aan de TU Delft en wil je een inschrijving voor een andere opleiding binnen de TU Delft? Dan betaal je tijdens je eerste inschrijving geen collegegeld voor deze tweede inschrijving.
Sta je bij een andere instelling ingeschreven en wil je ook een inschrijving bij de TU Delft,dan vraag je een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) aan waaruit blijkt dat je collegegeld hebt betaald bij de andere instelling. De BBC vraag je aan via Studielink bij het invoeren van de betaalgegevens voor de TU Delft.

Let op: Indien het bedrag collegegeld op het BBC lager is dan het tarief van de TU Delft, dien je het verschil bij te betalen aan de TU Delft.

3.Uitwisselingstudenten
Studenten van een buitenlandse universiteit die zich in het kader van een internationaal uitwisselingsprogramma inschrijven aan de TU Delft, worden voor maximaal 12 maanden ingeschreven. Deze studenten zijn vrijgesteld van betaling van collegegeld. Blijf je langer dan 12 maanden om de masteropleiding af te ronden, dan zijn met ingang van de 13e inschrijvingsmaand de reguliere regels omtrent het collegegeld van toepassing.

Collegegeld en Financiën (2024)

FAQs

Wat als je niet genoeg geld hebt voor collegegeld? ›

Je kunt hiervoor geen studiefinanciering krijgen of extra lenen via DUO. Je kunt wel aankloppen bij het Jongerenloket van de eigen gemeente. Je kunt bij jouw school vaak een betalingsregeling aanvragen om in termijnen te betalen.

Wat is het verschil tussen een lening en collegegeldkrediet? ›

Het collegegeldkrediet is ook een lening. Dit 'stukje' van de lening is bedoeld om het collegegeld te betalen. Het andere 'stukje' lening is bedoeld om de kosten van wonen en leven te betalen. Maar allebei (3 + 4 samen) is het gewoon een lening.

Hoeveel betalen ouders mee aan studie? ›

De kosten voor ouders tijdens de studieperiode

Van alle ouders draagt 68 procent bij aan de kosten van studeren. Uitwonende studenten krijgen gemiddeld € 339 per maand van hun ouders en thuiswonende studenten € 109 per maand (bron: Nibud Studentenonderzoek 2021).

Wie betaalt het collegegeld? ›

U betaalt wettelijk collegegeld als u voldoet aan de voorwaarden. U staat bijvoorbeeld ingeschreven bij een hogeschool of universiteit die door de overheid wordt bekostigd. De meeste studenten betalen wettelijk collegegeld. De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld.

Hoe werkt de 1 februari regeling? ›

Bent u begonnen per 1 februari, dan moet uw studiefinanciering uiterlijk op 31 januari zijn gestopt. U krijgt in de periode na het stopzetten niet opnieuw studiefinanciering voor een opleiding aan hbo of universiteit.

Kun je collegegeld terugkrijgen als je stopt? ›

Stopt u met uw opleiding middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en heeft u al lesgeld betaald? In sommige situaties kunt u dit geld helemaal of voor een deel terugkrijgen. Dit geldt ook voor sommige opleidingen in het volwassenenonderwijs (vavo).

Hoe lang zijn ouders financieel verantwoordelijk? ›

Ouders hebben die plicht voor hun kinderen tot 21 jaar.

Hoe duur is universiteit in Amerika? ›

Kosten van je studie

Voor een volledige bachelorstudie moet je gemiddeld moet je rekening houden met kosten tussen de $20,000 en $60,000 per studiejaar. In zeldzame gevallen komen zeer getalenteerde studenten in aanmerking voor een volledige studiebeurs.

Hoe lang kinderen financieel ondersteunen? ›

Wanneer je kind 18 jaar wordt, is het financieel zelfstandig. Hij of zij moet dan zelf een DigiD regelen, een zorgverzekering afsluiten en zorgtoeslag aanvragen.

Hoeveel mogen mijn ouders verdienen om een aanvullende beurs te krijgen? ›

Studenten kunnen een aanvullende beurs krijgen als hun ouders tot ongeveer € 70.000 verdienen. Dat was € 53.900.

Hoeveel geld mag je aan studerend kind geven? ›

De kosten voor een studie kunnen aardig oplopen. Gelukkig mogen uw ouders u in 2024 € 66.268 belastingvrij schenken.

Wat kost een thuiswonende student per maand? ›

Het Nibud heeft studenten gevraagd of hun ouders een bijdrage leveren aan hun studie. Uit dit onderzoek blijkt dat 68 procent van alle studenten geld van hun ouders kreeg. Uitwonende studenten ontvangen gemiddeld €339 per maand, thuiswonende studenten krijgen €109 per maand (Nibud studentenonderzoek 2021).

Kan iemand anders mijn collegegeld betalen? ›

Geef bij het invullen van de betalingsgegevens in Studielink aan dat iemand anders je collegegeld betaalt. Het collegeld kan betaald worden: via een machtiging of een eigen betalingsopdracht.

Wat als ik mijn schoolboeken niet kan betalen? ›

Financiële hulp bij schoolkosten

Voor financiële hulp bij de aanschaf van schoolspullen kun je terecht bij: Stichting Leergeld: ouders met een laag inkomen kunnen hier terecht voor financiële hulp bij de aanschaf van schoolspullen.

Hoeveel geld krijg je terug als je voor februari stopt? ›

Als u eerder of tijdelijk stopt met uw studie

U kunt collegegeld terugvragen wanneer u zich tijdens het studiejaar uitschrijft. U krijgt dan 1/12e van het collegegeld terug voor elke maand dat u eerder bent gestopt.

Wat als je collegegeld te laat betaald? ›

Als je niet tijdig de achterstallige termijn betaalt, word je uitgeschreven. Je mag in dat geval geen onderwijs meer volgen en tentamens afleggen. Ook heb je geen toegang meer tot je webmail, Canvas en andere faciliteiten. Indien van toepassing vervalt het recht op studiefinanciering en OV-studentenkaart.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 6521

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.